Wat is het verschil tussen UX en UI design?

door | mei 6, 2021 | Blog

De eerste indruk van een website is het belangrijkste. Als de lay-out of content van de website niet bevalt, dan is de kans groot dan bezoekers de website weer verlaten en is de kans klein dat ze terugkomen. Het is vrij duidelijk dat de meest effectieve websites visueel aantrekkelijk en gebruikersvriendelijk zijn. Deze twee kenmerken vormen de basis van webdesign, dat zich bezighoudt met de creatie van elk aspect van een website. De professionals die hier verantwoordelijk voor zijn staan bekend als webdesigners. Er zijn twee types designers: UX en UI design. Wat is het verschil tussen UX en UI design en wat hebben ze met elkaar gemeen?

In het kort de betekenis van de termen

  • UI design staat voor User Interface Design en omvat de look en feel die iedereen te zien krijgt.
  • UX design staat voor User Experience Design en omvat de structuur en indeling van de website.

Wat is UX design?

UX staat voor User Experience en betekent letterlijk de gebruikerservaring. De gebruikerservaring wordt bepaald door de wijze waarop gebruikers met de website omgaan. Deze ervaring is van diverse onderdelen afhankelijk, zoals het design, het gevoel dat bezoekers bij de website hebben, de gebruikersvriendelijkheid en vindbaarheid van producten en diensten door middel van een logische navigatie. Deze onderdelen moeten op elkaar afgestemd worden, zodat het resulteert in een optimale gebruikerservaring.

Wat is het verschil tussen UX en UI design? | pexels pixabay 273230 1

Deze taak is aan UX-designers. UX-designers bepalen de interface en de functionaliteit. Hoe is de website en hoe verhouden alle onderdelen zich tot elkaar. Kortom, ze ontwerpen hoe de interface werkt. Is de website overzichtelijk en werkt het optimaal met een logische navigatie, dan is de gebruikerservaring goed. Maar als de website vervolgens een trage laadtijd heeft, dan gaat dat ten koste van de gebruikerservaring.

Wat is UI design?

UI is de afkorting van User Interface en gaat over de gebruikersinterface van de (mobiele) website. Het belangrijkste onderdeel is de grafische lay-out van de website. Het gaat er niet alleen om hoe alles eruit ziet, maar ook hoe het werkt, waar de elementen geplaatst worden en hoe makkelijk een interactie mogelijk is. Je kunt denken aan menu’s, afbeeldingen, video’s, invoervelden en allerlei andere elementen.

Wat is het verschil tussen UX en UI design? | pexels plann 4549408 3

Het doel van een UI-ontwerper is om de interface zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Ze moeten kleurenschema’s en knopvormen kiezen, maar ook de breedte van lijnen en de lettertypen die voor tekst. Het is aan hen om ervoor te zorgen dat de interface van de website aantrekkelijk en visueel stimulerend is en een passend thema heeft dat past bij het doel en/of de persoonlijkheid van de app of website. De user interface wordt ook wel gebruikersomgeving genoemd: het vormt in feite de koppeling tussen de gebruikers en de website.

Samenwerking

Simpel gezegd bepalen UX-designers hoe de gebruikersinterface werkt en bepalen UI-designers hoe de gebruikersinterface eruitziet. Het is een proces waarin veel wordt samengewerkt. Terwijl het UX-team het ontwerp van de website uitwerkt, bijvoorbeeld hoe alle knoppen je laten navigeren en hoe de interface op efficiënte wijze voorziet in de informatie die de gebruiker nodig heeft, werkt het UI-team aan hoe al deze interface-elementen eruit zullen zien op het scherm.

Stel dat er op een gegeven moment wordt besloten dat er extra knoppen aan een scherm moeten worden toegevoegd. Dit heeft niet alleen consequenties voor de presentatie van de knoppen, maar kan ook een verandering van vorm en/of grootte vereisen. Het UX-team moet de beste manier bepalen om de knoppen op te zetten en het UI-teams moeten de ontwerpen aanpassen aan de lay-out. Constante communicatie en samenwerking tussen deze teams zorgen ervoor dat de gebruikersinterface er zo goed mogelijk uitziet en tegelijkertijd efficiënt en intuïtief werkt.

Onderzoek is belangrijk

Het zal niemand verbazen, maar onderzoek is van essentieel belang. Voor zowel het UI als UX team is het belangrijk om zoveel mogelijk goede data te verzamelen om hen te helpen bij het maken van geschikte ontwerpen.

Bij zowel UI als UX moet onderzocht worden wat gebruikers willen. Wat verwachten de gebruikers van toepassingen en/of ontwerpen. Dit proces omvat het genereren van prototypen, zoals wireframe-weergaven van interface-elementen, om de reactie van een gebruiker op de geteste functionaliteit te peilen. Dit kan ook gaan om visuele A / B-tests van mogelijke versies van de look en feel om te bepalen welke voorkeur de gebruiker heeft. De ervaring kan voor iedere gebruiker anders zijn en daarom worden resultaten uit dit soort onderzoeken gebruikt om knopen door te hakken.

UI en UX versterken elkaar

UI-design en UX-design omvatten verschillende vaardigheden, maar ze zijn een integraal onderdeel van elkaars succes. Een mooi ontwerp kan een interface niet redden die onhandig en verwarrend is om te navigeren. En een briljante gebruikerservaring kan mislukken door een slecht visueel interfaceontwerp dat het gebruik van de app onaangenaam maakt. Zowel UI- als UX-designs moeten foutloos worden uitgevoerd en perfect worden afgestemd op reeds bestaande gebruikersverwachtingen om een ​​uitstekende gebruikersinterface en -ervaring te creëren.

Wil je een website laten ontwerpen?

Onze UI-designers en UX-designers bouwen websites met een sterk design en we maken gebruik van de nieuwste technologieën. Daarmee creëren wij overtuigende websites die gebruiksvriendelijk, snel en gewoon goed zijn. Bij de ontwikkeling van een website denken we niet in problemen maar in oplossingen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Studio Hav? Neem dan contact met ons op.

Deze blog is geschreven door Jeroen van JM Promotions

Foto door Plann via Pexels

Foto door Pixabay via Pexels

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *