GTMetrix: Website sneller maken met GTMetrix?

door | juni 5, 2019 | Blog, Tips, Tutorial, WordPress

Wat is GTMetrix?

GTMetrix is een handige tool die bijna alle professionals en website ontwikkelaars gebruiken. Maar ook jij zelf kan hier gebruik van maken om te meten hoe snel je website is en te zoeken naar verbeterpunten. Je website wordt door GTMetrix gemeten op 30 punten. Je kan het een beetje vergelijken met de APK van je auto. Ook hierbij worden verschillende punten gemeten en weet jij of je auto (nog) in orde is.

Als je je website-adres hebt ingevuld bij GTMetrix, zie je de volgende onderdelen: Page Load Time,  Total Page Size en Requests

Let er op dat je kiest voor de dichtstbijzijnde server. In je website gehost bij een bedrijf in Nederland? Kies dan voor ‘London, UK’.

  1. Page Load Time: dit is de totale tijd die nodig is om de pagina te laden. Zorg ervoor dat deze tijd onder de drie seconden is. Tegenwoordig wilt Google het liever onder de twee seconden hebben.
  2. Total Page Size: dit is de grootte van je website in MegaBytes of MB’s. Over het algemeen geldt; hoe kleiner hoe beter.
  3. Requests: dit is hoeveel onderdelen je browser moet laden van de server. Ook hiervoor geldt hoe minder des te beter.

 

GTMetrix: Website sneller maken met GTMetrix? | Schermafbeelding 2019 06 05 om 09.40.09 1

Naast de bovenstaande drie onderdelen zie je nog twee andere scores in percentages en een cijfer. PageSpeed en YSlow. PageSpeed is ontwikkeld door Google en richt zich op de inhoud van je pagina, denk aan de grootte van afbeeldingen en de hoeveelheid code van je website.  YSlow is ontwikkeld door Yahoo en richt zich niet alleen op content maar ook meer op de technische onderdelen van de website.

De scores worden gegeven in een percentage en een letter. Hoe hoger het percentage hoe beter, en des te eerder het cijfer in het alfabet hoe beter.

GTMetrix: Website sneller maken met GTMetrix? | Schermafbeelding 2019 06 05 om 09.44.16 3

De cijfers laten duidelijk zien hoe snel je website is en of je website is geoptimaliseerd. Maar eigenlijk heb je hier verder niet heel vaan aan omdat je verder niets kan doen met deze cijfers. Daarom moet je iets verder naar beneden kijken. Hier geven zowel PageSpeed als YSlow verbeterpunten voor je website.

Hoe hoger in de lijst, des te belangrijker het punt is. Lukt het je om te punten te verbeteren? Dan zal je score omhoog gaan en soms zal je website ook sneller worden.

Een score van 100% is heel moeilijk te halen en eigenlijk ook niet echt nodig. Probeer natuurlijk wel de score zo hoog mogelijk te krijgen. Ongeveer 90% is een goede score.

GTMetrix: Website sneller maken met GTMetrix? | Schermafbeelding 2019 06 05 om 09.46.24 5

GTMetrix: Website sneller maken met GTMetrix? | gtmetrix score verbeterpunten 7

Je hoeft niet altijd alles te optimaliseren

Als je je website optimaliseert voor snelheid moet je jezelf soms afvragen tot hoe ver je wilt optimaliseren. Wanneer je bijvoorbeeld ziet staan dat je afbeeldingen moet verkleinen, dan kan het soms zijn dat afbeeldingen na het optimaliseren erg lelijk worden. Dit kan er weer voor zorgen dat de gebruikers van je website een raar gevoel krijgen en daardoor liever ergens anders op zoek gaan.

Daarnaast zie je soms punten staan waarvan je geen enkel idee hebt wat het betekent. Doe dan geen dingen waarvan je niet wat wat je aan het doen bent, dit kan er namelijk voor zorgen dat je website niet meer goed getoond wordt bij een gebruiker. In dat geval is het beter te overwegen het werk door een professional te laten uitvoeren zodat je er zeker van bent dat je website blijft werken.

Wil jij je website optimaliseren en sneller maken? Lees het artikel dan goed door. Weet je niet waar je moet beginnen met optimaliseren maar wil je toch dat je website sneller wordt? In dat geval is het beter een professional in te schakelen. Studio Hav helpt je dan graag verder. Neem contact op met ons

 

 

 

2 Reacties
  1. Jasper

    Bedankt, ik heb net in een aantal simpele stappen de scoren van mijn WordPress website verbeterd! Maar wat kan ik eraan doen om de score van de leverage browsing caching te verhogen?

    Antwoord
    • Melle

      Er is een makkelijke manier om dit op te lossen via een plugin: https://nl.wordpress.org/plugins/leverage-browser-caching/. Let wel op, meer plugins is vaak juist slecht voor je website. Probeer daarom altijd zo weinig mogelijk plugins te installeren.

      Als je weet waar je mee bezig bent. Dan kan je een stukje code toevoegen in je .htacces file.

      Een voorbeeld zou dan zijn:

      Code voor .htacces
          
            #Custom expires cache - pas aan naar eigen behoeften
      
        FileETag MTime Size
        AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain text/html text/xml text/css application/xml application/xhtml+xml application/rss+xml application/javascript application/x-javascript
        ExpiresActive On
        ExpiresByType text/html "access 600 seconds"
        ExpiresByType application/xhtml+xml "access 600 seconds"
        ExpiresByType text/css "access 1 month"
        ExpiresByType text/javascript "access 1 month"
        ExpiresByType text/x-javascript "access 1 month"
        ExpiresByType application/javascript "access 1 month"
        ExpiresByType application/x-javascript "access 1 month"
        ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"
        ExpiresByType application/pdf "access 1 month"
        ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"
        ExpiresByType image/jpg "access 1 year"  
        ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"
        ExpiresByType image/png "access 1 year"
        ExpiresByType image/gif "access 1 year"
        ExpiresDefault "access 1 month"
      
      #Eind expires cache
          
        
      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *